СТВОРЕННЯ ТА ВІДКРИТТЯ ЕКСПОЗИЦІЇ G MUSEUM

У червні 2021 року відбулося офіційне відкриття G MUSEUM в місті Городок, що на Хмельниччині. Для Майстерні музейних об’єктів Олександра Антонця участь у даному проекті – це ще один результативний крок на шляху створення сучасного українського музею.

 

G MUSEUM – це приклад того, як треба сьогодні створювати музейні об’єкти в Україні.

 

Співпраця почалась, ще на стадії розробки проекту будівлі музею. Майже всі рекомендації фахівців Майстерні музейних проектів Олександра Антонця були почуті і враховані. На стадії завершення будівництва також були внесені пропозиції щодо застосування у експозиційних залах підлогового опалення, вибору систем освітлення, визначення колірно-фактурних рішень. Вкрай непростим був пошук експозиційного наративу. Концепція та тематична структура, на яку орієнтувались музейники, у процесі співпраці була суттєво змінена.

 

Ідея, «показати все» вже давно не є актуальною у сучасній музейній практиці.

 

Конфігурація нової експозиції визначились у процесі осмислення особливостей експозиційного матеріалу та атрактивного потенціалу експозиційних просторів. До створення наукового контенту цієї експозиції були залучені місцеві краєзнавці та різнопрофільні науковці з інших міст.

 

 

ЕТАПИ РОЗРОБКИ ЕКСПОЗИЦІЇ:

 

- Презентація (концепція) – 2018 р.

- Ескізний дизайн-проект – 2018 р.

- Технічний дизайн-проект – 2019 р.

- Розробка експозиційних комплексів – 2019 р.

 

 

РЕАЛІЗАЦІЯ:

 

- Виробництво експозиційного обладнання

 

 

- Комплекс робіт з підготовки та монтажу експозиції і друк ілюстративно-графічного матеріалу, моделювання та монтаж експозиційних комплексів - 2020 р.

 

 

Розробка експозиції, з самого початку, була зорієнтована на активне застосування мультимедіа-технологій. Наш постійний партнер ТО НІЦ "Спеціалізовані музейні інформаційні технології" під керівництвом Вячеслава Верещагіна залучились до активної співпраці відразу після затвердження дизайн-концепції експозиції і виконали повний комплекс заходів з розробки, комплектації, монтажу та наповнення унікальним контентом мультимедійних експозиційних комплексів. Це не тільки оживило експозицію, але створило умови для різних музейних сценаріїв.

Кожен експозиційний комплекс має інтерактивний сенсорний екран з інформаційним контентом, над яким працювали наукові спеціалісти та залучався професійний коментатор. Розроблений сценарій індивідуального освітлення комплексів. Всі візуальні та звукові ефекти керуються за допомогою пульта.

         

Структура побудови експозиції простору 2-го поверху - у хронологічному порядку, починаючи з найдавніших періодів часів Сарматського моря та завершуючи початком ХХ ст.

Це - розділи: «Природа Городоччини», «Археологія», «Історія Городочини XIV-XIX ст.» та «Життя і діяльність С.М. Виноградського», які розташовані на фоні зображень природних ландшафтів.

             

Експозиції «У вирі воєн», «Радянська доба» та «За гідність та свободу України» розташована в окремих залах.